Neler Oluyor Hayatta

Ahmet Türk ve Dayatma

Hep aynı sorunun yöneltiliyor olması artık can sıkıcı. Türkiye şartlarında ne kadar da zor bir siyaset yapıldığının timsali resmen, Ahmet Türk; yaşayan canlı bir örnek önümüzdeki. Resmî sınırlar içerisinde yapılan siyaseti daha da gözümüze sokmak için; ‘bakın böyle yapmayın’a getirilerek sürekli olarak resmi ideoloji kendini dayatıyor. Onun sınırları içerisinde söylenen her söz mübah iken ve yargılanamazken; dışına çıkmaya çalışanı sürekli olarak ifşa etme yarışı var devlet cenahında.




Birileri; resmi ideolojiye arkasını dayayarak darbeleri meşrulaştırabilir; birileri bana sağcılar cinayet işliyor dedirtemezsiniz diyebilir. Bunların hepsi normalize olmuş durumda, çünkü devlet terörü yüzyıllardır meşru. Ama kimse bunu ifşa edemiyor; edilse bile büyük bir pişkinlikle karşılanıyoruz. heyalula!

Ahmet Türk'ün ola ki bu soruyu cevaplandırdığını varsayalım;

Cevap 1 evet` evet, pkk terör örgütüdür. Beklenen ve istenen cevap bu; ama bu hem doğruluğu yadsınacak, emin olunamayacak kadar çetrefilli bir konu. Hem de Kürt hareketinin daha da radikalleşmesini sağlayacak bir cevap olur. Kürt hareketine dair bu gözlemi yapmak için doğuya gitmeye gerek yok; newroz'a veya benzeri etkinliklere katılsaydınız ne demek istenildiği daha açık olurdu.

Cevap 2 hayır: hayır, pkk terör örgütü değildir dese. Siyaseten men edilmekten tutun da, canından olmasına, Türk milliyetçilerinin gazabından, Türkiye vatandaşlığından çıkarılmaya kadar uzanan bir skaladan seç beğen al durumu söz konusu olacak.

Ne evet ne hayır denilebilecek bir soru sorulması; kendisine yapılan bir dayatmadır. Bunu çok iyi bilen bir tarafın, karşısındakinin Ahmet Türk'ün üzerinde böyle bir tahakküm kurmaya çalışıyor olması ise kendi etik değerleri ile ilgilidir. Sorunun cevapsız kalması bile aslında cevap mahiyetinde olsa bile, bunu yüksek sesle dillendirme zorunluluğu koyuluyor. Oysa şahsi kanaatimce artık bu soruya cevap verilmemesi ve karşısında çok da rahat bir şekilde duruluyor olması oldukça doğru bir davranış. Bu soru da, resmen kazanılan bir mevzi konumunda. Ne zamanki, otoritenin dayattığı şekilde bu soruya cevap verilecektir; bir mevzi de kaybedilmiş olacak.

O kadar mühim bir konu artık bu; böyle rahat rahat hakkında konuşuyor olmamız bile enteresan aslında.
Tags:

0 yorum

Yorumsamacılık