Neler Oluyor Hayatta

“Koca Dünyaya Serap da Sığmadı”

Türkiyedeki toplumsal normların yalnızca cinsiyet üzerinden kodlandığını iddia edecek değilim. Ancak eşcinsellere, transcinsellere yönelik şiddeti de tek başına sıradan bir suç olarak göremeyiz. Bir transı hem de boğazını keserek hunharca öldürmek ne sadece tekil bir psikopati vakasına işaret eder, ne de kişiler arasındaki bir anlaşmazlığa. Bu şiddet gösterileriyle açığa çıkan basbayağı bu ülkenin en derinlerinde yatan bir şiddet dili, ötekiyle kurulan ilişkinin en şeffaf hale geldiği bir andır. Aslında Kürtler, Aleviler, dindarlar... her türlü mağdur kesim bu şiddetten nasibini bir şekilde alıyor. Ama bana öyle geliyor ki lgbt'lerin yaşadığı mağduriyet tüm bu kimlikleri kat ediyor ve şiddetin en pespaye haline gözler önüne seriyor. Şimdi de trans Serap Toraman İzmirde boğazı kesilerek öldürülmüş. Ben de tıpkı KaosGL gibi bu cinayetlerin politik cinayetler olduğunu düşünüyor ve Nefret Suçları Yasası'nın bir an önce düzenlenmesini istiyorum.





İzmir'de boğazı kesilerek öldürülen trans Serap Toman için bugün akşam Ankara ve İzmir’de eylem yapıldı. Devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyleyen LGBT örgütleri, “Bunca ölüm yeter!” dediler. 
İzmir'de boğazı kesilerek öldürülen trans Serap Toman için bugün akşam Ankara ve İzmir’de basın açıklaması yapıldı. Polis, önceki gün öldürülen 50 yaşındaki Serap Toman'ın cesedini, ihbar üzerine yol kenarına atılmış vaziyette bulmuştu.



Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT (Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti ve Transeksüel)Derneği, bugün (13 Kasım) saat 18.30’da, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Erbil Süel Önü’nde cinayetle ilgili eylem ve açıklama yapıldı. 
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği ile Kaos GL Derneği de yine bugün saat 18.00’da, Anakara’da, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü’nde basın açıklaması yaptı.
İzmir’deki nefret cinayetinin ardından Bilkent Renkli Düşün, Hevjîn Diyarbakır LGBTT Oluşum, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu, ODTÜ LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBT Derneği, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi ve Amargi İzmir, Ankara Anarşi İnisiyatifi, İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Kadın Kapısı ortak bir açıklama yaptılar.

Yetkililerin, cinayetleri önleme yolunda çalışmalara başlamaları için kaç kişinin öldürülmesi gerektiğini soran LGBT örgütleri, “Nefret Suçları Yasası'nın bir an önce düzenlenmesini istiyoruz!” dediler.

“Koca Dünyaya Serap da Sığmadı”
“Serap’ı da kaybettik” diyen LGBT örgütler, daha önce Bursa’da öldürülen İrem’in annesinin söylediği “koca dünyaya sığdıramadınız” sözünü hatırlattılar. “Bu cinayetler hepinizin!” denilen ortak açıklamada trans kadınların öldürülülmesindeki resme dikkat çekildi.
“Evlerinize, işyerlerinize, kafelerinize, otobüslerinize almadığınız bir trans kadın daha öldürüldü! Yolda yanınızdan geçerken alay edip, güldüğünüz; bakışlarınızla taciz ettiğiniz bir trans kadın daha öldürüldü! Geceleri keyfiyeten alıkoyduğunuz, kötü muamele ettiğiniz, gördüğünüz yerde 'Kabahatler Kanunu'ndan cezalar kestiğiniz bir trans kadın daha öldürüldü!”
“Meclis, 'Nefret Suçları Yasası' için Çalışmıyor!”


İzmir’de, Yeşildere mevkiinde, boğazı kesilerek öldürülen trans Serap Toman ile yaşanan onlarca cinayete bir yenisinin daha eklendi. LGBT örgütler, “trans kadınların yaşama hakkının tanınmadığı bir ülkede yaşıyoruz” diyorlar.
“Bu yüzden katiller, yakalandıklarında ceza indirimleri ile ödüllendiriliyorlar. Oysa yüzlerce kere tekrarladığımız üzere; bizler, bu ülkede 'Nefret Suçları Yasası'nın saldırganlar için caydırıcı işlev görebileceğini ve cinayetleri önleyebileceğini düşünüyoruz. Ancak mecliste bu yönde hiç bir çalışma yok!”


“Trans kadınları öldürmek hakkına sahip olduğunu zanneden katillere 'Ceza Arttırımı'nı öngören yasalar düzenlenmeli! Yasa yapıcılar, yasa uygulayıcılar, 'Nefret Suçları'nın, bir arada yaşama kültürüne verdiği zararı görmeli!”
“Devlet, ‘Pozitif Yükümlülükleri'ni Yerine Getirmiyor”
LGBT örgütler, ‘Devletin Pozitif Yükümlülükleri'nin ihlal edildiğini söylüyorlar ve ihlalleri şöyle sıralıyorlar:
Cinayetlerdeki cinsiyetçi, homofobik, transfobik saikler sorgulanmyor...
Gerçek motivasyon ortaya çıkarılmıyor...
Göz ardı edilerek etkili soruşturma yapılmıyor...
Her cinayetten sonra, katiller “indirimli” cezalandırılarak trans kadınlara yönelik ayrımcı zihniyet pekiştiriliyor...
Öldürülenlerle aynı kimliği paylaşanların hissettikleri korku ve tedirginlik büyütülüyor...
Yargı süreci uzatılıyor...
Katiller ile farklılıklara yaşam hakkı tanımayan homofobi ve transfobileri yerine, mağdurların yaşam şekli sorgulanıyor...
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri yetkililerce ve medya tarafından hakaretle eşdeğer anlamlarda kullanılıyor...
Cinayetleri cesaretlendirici mesajlar veriliyor...

LGBT Örgütleri Ne İstiyor?
Devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmeyerek homofobi ve transfobiyi öldürücü düzeylere çıkarttığını belirten LGBT örgütleri, “Bunca ölüm yeter!” diyor ve taleplerini sıralıyorlar:
Cinayetler etkili bir şekilde soruşturulsun...
Katiller indirimlerle ödüllendirilmesin...
'Nefret Suçları Yasası' bir an önce düzenlensin!
Basın Açıklaması Tarihi ve Yerleri : 
İzmir: 13 Kasım Cumartesi, bugun, Saat 18:30'da, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki Erbil Süel önü
Ankara: 13 Kasım Cumartesi, bugun, Saat 18:00'da, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü


Kaos GL
Tags: , , , , ,

0 yorum

Yorumsamacılık